Blogi

Blogi → Pakkausten merkitys tehokkaassa logistiikassa

Pakkausten merkitys tehokkaassa logistiikassa

Miksi pakkaus on tärkein yksittäinen asia koko toimitusketjussa?


Yksinkertaisesti siksi, että pakkaus vaikuttaa melkein kaikkeen. Pakkaus vaikuttaa logistiikan tehostamiseen.


Pakkauskoko (eli tuotteiden määrä pakkauksen sisällä) sanelee usein myyntierät ja niiden monikerrat. Liian suuri myyntierä aiheuttaa ylisuuria varastoja, koska tavaraa on usein ostettava vähintään yksi pakkaus. Liian pieni myyntierä aiheuttaa ylimääräistä jätettä ja vajaita pakkauksia, kun yhdessä pakkauksessa ei ole riittävästi tavaraa. Oikein mitoitettu pakkauskoko helpottaa molempia ongelmia. Onneksi monia tuotteita saa eri pakkauskoissa, kuten esimerkiksi kananmunia.

Pakkauksen sisämitat määrittävät kuinka paljon tavaraa yhteen pakkaukseen saa mahtumaan. Tai vaihtoehtoisesti kuinka paljon tyhjää tilaa pakkaukseen jää. Tyhjä tila pitää kuljetuspakkauksessa yleensä täyttää pehmusteella tai muulla ylimääräisellä pakkausmateriaalilla. Ja ylimääräinen pakkausmateriaali nostaa luonnollisesti kustannuksia. Pakkaajan pitää harkita onko taloudellisempaa pakata kaikki tuotteet samanlaiseen laatikkoon, jolloin laatikkokustannukset pysyvät pieninä, mutta kuljetustehokkuus kärsii. Näin toimivat esimerkiksi nettikirjakaupat, jotka lähettävät romaanit ja musiikki-cd:t samanlaisessa paketissa.

Pakkauksen ulkomitat vaikuttavat tarvittavaan varastotilaan tai lavametreihin kuljetuksessa. Järkevät ulkomitat mahdollistavat hyvän täyttöasteen kuljetuksessa. Eurolavat sopivat hyvin rekkojen kuormatiloihin, mutta melko huonosti merikontteihin. Metrin korkuisista paketeista saa hyvän täyttöasteen 3 metriä korkeaan kuormatilaan, mutta niistä on vaikeampi kasata hyvää kuormaa 2,4 metriseen tilaan. Voi vain kuvitella minkälainen painajainen olisi optimoida itse koottavia huonekaluja myyvän liikkeen pakkaukset kuluttajien autojen erilaisiin takaluukkuihin.


Sama hukkatilaan liittyvä ilmiö toistuu pientavarahyllyissä tai varastoautomaateissa. Jos varastotila on optimoitu 30 cm korkealle laatikolle jää matalampien laatikoiden kanssa hyllyjen väliin tyhjää tilaa. Ja korkeammat laatikot pitää varastoida johonkin muualle, tai muuttaa hyllyjä.


Pakkauksen kenties keskeisin tarkoitus on pitää pakattu tuote ehjänä toimituksen ajan. Osa tuotteista on helppoja pakattavia yksinkertaisten ulkomuotojen tai kovan kuoren takia. Toisinaan tulee vastaan tuotteita, jotka ovat hankalan mittaisia tai muotoisia, jolloin tavalliset laatikot eivät kelpaa. Osa tuotteista saattaa olla valmistettu sellaisesta materiaalista (tai pintakäsitelty siten) ettei ulkopinta kestä kosketusta, saati hankausta. Tällaiset tuotteet on pakattava siten, etteivät ne pääse liikkumaan paikaltaan, vaikka pakkausta siirrellään. Nämä pakkaukset voivat olla hyvinkin monimutkaisia, ellei kyseessä ole isoäidiltä perityn kukkavaasin pakkaaminen muuttokuormaa varten, jolloin se vain kääritään mahdollisimman paksuun kuplamuoviin.

Pakkauksen kuljetuskestävyytteen liittyy oleellisesti myös tapa, jolla pakkaus on suljettu. Pahvilaatikot voi teipata ja isommat laatikot sulkea sidontavanteella. Kuormalavat voi tarpeen mukaan kelmuttaa, vannettaa tai huputtaa. Liian pieni määrä sidontamateriaalia nostaa vaurioriskiä, mutta pitää kustannukset alhaalla. Ylimitoitettu sidonta antaa lisäturvaa kuljetuksen ajaksi, mutta tuo lisää päänvaivaa jätteiden lajitteluun.

Palautettava pakkaus on investointi, joka parhaimmillaan maksaa itsensä nopeasti takaisin. Pitää vain varmistaa, että palautuslogistiikka toimii. Hienot palautettavat pakkaukset kannattaa merkitä omistajan tunnuksilla, mikä vähentää kiusausta luvattomaan käyttöönottoon. Kertakäyttöinen pakkaus ei aiheuta investointeja, mutta nostaa kustannuksia. Ja lisää jätettä sekä vaatii että tyhjiä pakkauksia on jatkuvasti käytettävissä.

Ja mikäli sama pakkaus on vielä myymäläpakkaus niin sen pitää olla houkutteleva, helposti avattava mutta kestävä ja sisällettävä kaikki asiakkaalle kerrottava tuoteinformaatio.

Kun seuraavan kerran käsissäsi on paketti, pysähdy hetkeksi miettimään, että joku on tämänkin kaiken suunnitellut.

Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä ja keskustellaan lisää aiheesta.

Matti Pitkäranta

Kehitysinsinööri,
partner

+358 50 4388944
Matti Pitkäranta